divendres, 3 d’octubre de 2014

ENTREVISTA FETA PER TV GRÀCIA A EL DIGITAL DBARCELONA

L’Associació Centre Obert Heura Gràcia va posar en marxa el centre que porta el mateix nom ara fa quinze anys, el 4 d’octubre de 1999. Un grup de voluntaris van tirar endavant el projecte en veure que als carrers del barri hi havia molta gent sense llar que podia necessitar un lloc d’acollida com el que van ubicar a l’edifici dels “Josepets”, a la República d’Argentina. Van començar obrint només una tarda a la setmana i oferint serveis bàsics d’higiene. Ara, obren cada dia i fan tallers i activitats.
El Centre Obert Heura ofereix un servei d’acollida de baixa exigència per a persones sense sostre, tal com explica Laia de Ahumada, de l’equip directiu del centre: Vol dir que pot venir qualsevol, no cal que l’hagi derivat cap entitat. La persona ve aquí, truca a la porta. Aleshores es donen serveis higiènics bàsics”.
Fins a 40 persones passen cada dia pel centre on són acollides i poden fer ús dels serveis bàsics de dutxa i rober. A més, tenen un espai de relació amb els voluntaris de l’Heura i la resta d’usuaris. Establir relacions entre tots, crear vincles i l’acompanyament són alguns dels objectius més importants de l’associació. El centre ha evolucionat al llarg dels 15 anys que porta en funcionament i ha ampliat les seves tasques. Actualment uns 60 voluntaris i també professionals contractats donen resposta a les necessitats dels usuaris del Centre Heura, que van més enllà dels serveis bàsics.
A través de diversos tallers, l’Associació Heura pretén que les persones sense llar puguin redescobrir habilitats o trobar-ne de noves. Com comenta Laia de Ahumada: El taller serveix per adquirir hàbits i per treballar un tema que il·lusiona. Una cosa és venir a la tarda i estar xerrant, jugar a cartes, al dòmino, fer ús dels serveis. Una altra, és fer un pas més, dir m’apunto a una matèria que m’interessa”. Hi ha tallers molt variats. Des de musicoteràpia fins a la creació d’un butlletí per part dels usuaris, teatre, informàtica o tenir cura d’un hort.
Després de 15 anys al mateix lloc, necessiten un espai més gran
Ara que el centre compleix 15 anys, l’associació fa una valoració molt positiva de la seva evolució, tot i que espera l’arribada de nous voluntaris, poder ampliar espais per acollir el ventall divers de tallers i continuar millorant els serveis que ofereixen. Per celebrar l’aniversari preparen una festa que vol ser un acte d’agraïment a tots els voluntaris que, al llarg d’aquests anys, han passat pel centre i un retrobament de tota aquesta gran família que forma o ha format part del Centre Heura.
(Publicat a El Digital DBarcelona. Gràcia TV el 03/10/2014 a les 10:03 h)

LA "ESCOLA MASSANA, CENTRE MUNICIPAL D’ART I DISSENY DE BARCELONA" NOS RECIBE

Dentro del programa de actividades culturales del Centre Heura hemos llevado a cabo una visita guiada a dicha escuela. Ha sido posible gr...