Pàgines

divendres, 6 de març del 2015

JORNADA ACONSEGUEIX UN RESULTAT DIFERENT…FES QUE LA GENT PARTICIPI!


Vam assistir a la Jornada que es va celebrar al Palau Macaya, Barcelona, el passat 5 de març de 2015, professionals, usuaris i voluntaris de les entitats.
Organitzadors: FEANTSA, xAPSLL i ARRELS

QUÈ ÉS LA PARTICIPACIÓ?
“És una manera de treballar que empodera les persones perquè participin en les decisions i accions que afecten les seves vides. Es basa en la convicció segons la qual les persones tenen dret a opinar sobre el desenvolupament i el funcionament dels serveis que fan servir, i que les persones desfavorides social o econòmicament sovint es troben amb obstacles que incideixen en la seva presa de decisions.”
Segons la idea de participació tothom té alguna expertesa per posar al servei de la comunitat.
Hi ha 5 estadis de participació:
1.-La informació que reben sobre el servei
2.-Consultar sobre què pensen del servei
3.-Assimilar la participació, posar-la en pràctica
4.-Compartir el poder, la responsabilitat del servei
5.-Control total, que gestionin els seus propis serveis

La participació comporta:
Beneficis personals: Qualsevol participació ha de repercutir en la persona, ha de suposar una millora.
Beneficis per als serveis: perquè satisfan millor les necessitats dels usuaris, millora la qualitat de la relació, es comparteix la responsabilitat.
Beneficis comunitaris: Quan participem en un projecte comú, demostrem que tots formem part de la comunitat, trenquem esquemes, no hi ha exclosos perquè tothom participa.

DE QUÈ PARLEM QUAN PARLEM DE PARTICIPACIÓ ?
La presentació d’experiències la van fer persones d’Escòcia, Irlanda i Finlàndia, que havien estat en situació de sense llar i que ara participaven en les entitats.
Destaquem algunes de les intervencions:
Derek Holliday: Participar em dóna un lloc a la societat, em permet recuperar habilitats, sentir-me orgullós, ajudar als altres, aprendre d’ells. He passat per una experiència que em fa valuós i puc aportar molt. Sempre volem que ens ho solucionin tot i hem de ser nosaltres qui agafem les regnes de la nostra vida.
Michael Mackey: Demanar ajuda de vegades ens fa més por que no pas estar al carrer. Participar és formar part de la junta de l’entitat, poder definir els serveis, el pla estratègic. Participar és involucrar, donar una oportunitat, millorar els serveis.
Reijo Pipinen: He estat capaç de participar en la meva pròpia vida.

TREBALL EN  GRUPS
El grup en el qual vam participar el va moderar Maggie Brunjes, que pertany a una entitat creada i dirigida per persones sense llar. Es van parlar de coses molt interessants, en relació a les preguntes següents
1.-Com descrius/defineixes la participació?
2.-Quins són els reptes o barreres per a la participació?
3.-Quins consells o trucs pots compartir sobre la superació dels reptes?
Destaquem la necessitat de canviar la mentalitat social i de les entitats i de potenciar la participació perquè en el fons, darrera d’aconseguir l’efectivitat dels serveis, s’amaga la por dels canvis i no acabem de creure en la possibilitat de les persones de participar
ALGUNES PRIORITATS PROPOSADES PELS GRUPS
1.- Necessitat de la implicació de les persones usuàries en els serveis
2.- Que les normatives d’accés i els protocols de serveis es facin entre les persones implicades: usuaris, voluntaris i professionals.
3.- Promoure assemblees de participació d’usuaris.
4.- Integrar persones que han estat en situació de sense llar perquè n’acompanyin d’altres
5.- Creació d’espai participatius i jornades de bones pràctiques
6.- Creació d’un consell assessor que assessori entitats i serveis en el disseny dels recursos
7.- Crear un defensor de les persones sense llar.

Acabem amb una frase de l’Àngel, un antic usuari d’Heura, que participa en Arrels com a voluntari: “Ara he agafat la paella pel mànec”

 "Resiliència i Sororitat: El divendres Lila  al centre Obert Heura" De la realitat  de la violència de gènere i el sensellarisme...