divendres, 29 de març de 2013

MES DE MARÇ A L'HORT DE LES CASES

 
Les tasques de l’hort van avançant i la implicació dels usuaris i usuàries a l’Hort de les Cases és cada cop més gran.

S’han fet més de 5 bancals, seguint algun dels principis del mètode Gaspar Caballero, per tal de facilitar la feina i obtenir un espai hortícola organitzat, delimitat, i de fàcil identificació de les tasques necessàries. D’aquesta manera, hem aconseguit implicar als usuaris en el disseny de l’hort, en com s’organitza, i hem afavorit dinàmiques formatives i d’aprenentatge; degut, sobretot, al caràcter intuïtiu i visual d’aquesta tècnica hortícola.

Els bancals de 1,50cm d’amplada s’han estès barrejant-los amb fems i terra orgànica que ens ha donat AGROVIVER, i s’hi ha plantat cebes, bledes, cols, bròquils, enciams, escaroles, maduixeres,  pastanagues carbassons, cogombres,... i a més, s’han sembrat en safates i testos tot tipus de llavors de procedència ecològica i autòctona, com tomàquet, blat de moro, carbassa, o diferents herbes aromàtiques. 

 


Pel voltant de l’hort, s’ha iniciat el perímetre de plantes aromàtiques i de flors, per tal de potenciar la biodiversitat i les associacions de cultius. D’aquesta manera, totes les usuàries han pogut iniciar un diàleg amb la terra, les hortalisses i les plantes, afavorint l’aprenentatge i el disseny harmònic de l‘horta.

Tot i que les tasques més físiques d’hort s’han dut a terme, majoritàriament, pel col·lectiu masculí del projecte, les dones també han participat –i cada cop en major nombre- en les tasques de l’hort, de plantar i remoure la terra.

Podem afirmar, un cop passada la primera fase de l’hort, que la implicació i identificació amb l’espai ha estat tot un èxit; i que ara només falta seguir amb aquesta dinàmica participativa dels i les usuàries.

Si voleu seguir el diari de camp de l'hort i veure més fotografies, cliqueu aqui
AVUI PARLEM AMB…

JOAN PONTES Potser per alguns és una persona poc coneguda però la veritat és que per altres en Joan té el seu espai dins del Centre. ...