Pàgines

dimecres, 27 de març del 2024

 DORMIR AL CARRER. INDIFERÈNCIA?

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es 711j96wm-1024x683.png 

Fins ara, mai abans hi havia hagut tantes persones vivint al carrer a Barcelona.

Segons el recent recompte anual de la Fundació Arrels, el nombre de persones sense llar ha augmentat de manera preocupant, arribant a un mínim de 1.384 persones, un 8% de les quals són dones. Aquesta xifra representa un augment del 12% respecte a l'any anterior i un alarmant 56% comparat amb el 2015 que no arribaven a 900 persones

És inquietant que aquest recompte hagi estat realitzat en plena època hivernal i no inclogui les 75 persones que dormien al Centre d'Allotjament d'Emergència (CAU), activat pel govern municipal durant els mesos més freds.

El recompte ens fa sospitar que la xifra real pot ser més elevada, ja que alguns voluntaris van identificar llocs buits on podrien refugiar-se més persones. Que possiblement haurien anat al CAU o a d’altres llocs més arrecerats.

No es  sorprenent que hagi augmentat  la xifra  degut a la manca de solucions més efectives per part de les administracions. Aquesta realitat potser és la causa principal.

Entitats  d’aquest sector, com el centre Obert Heura Gràcia, precisem de més recursos per atendre les necessitats d'aquest col·lectiu divers i així com el suport a les nostres  entitats és  crucial per evitar una situació encara més dramàtica.

El problema de la manca d'habitatge es fa evident en tots els districtes de la ciutat, amb Ciutat Vella i l'Eixample liderant les xifres. Sorprenentment, el nombre de persones sense llar en els districtes perifèrics ha augmentat de manera significativa, com a Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i Sant Andreu.

Als Barris de Gràcia i Sant Gervasi  districtes allunyats del centre on principalment desenvolupem la nostra tasca, els voluntaris d'Arrels van detectar un augment important de casos (Sarrià-Sant Gervasi s'han doblat (78 aquest any respecte a les 34 persones detectades al recompte anterior del juny del 2022, i a Gràcia  quasi s’han duplicat  (57 aquest any  respecte als 32 del darrer recompte)

Tot i que la ciutat disposa de 3.000 places municipals per a persones sense llar i destina un pressupost de 43 milions d'euros per a la cura de la pobresa extrema, no n’hi ha prou.

En conclusió, aquest augment alarmant de persones sense llar a Barcelona ressalta la necessitat imperiosa de solucions més efectives i recursos adequats per abordar aquesta crisi.

Les xifres indiquen clarament que les mesures actuals no són suficients i que es requereix una acció immediata per proporcionar habitatge, suport i oportunitats per a aquest col·lectiu vulnerabilitzat.

Tot i així, les entitats no ens aturem i seguim prop de les persones que  viuen i dormen al ras.

I TU  QUE HI POTS FER

  1. Pots fer una donació a Organitzacions que aborden el sensellarisme: Contribuir amb donacions monetàries o materials a organitzacions que treballem directament amb persones sense llar és una manera directa d'ajudar.
  2. Pots  fer voluntariat en Centres en els que atenem persones sense llar: Com a voluntari en per a persones sense llar per proporcionar suport, serveis bàsics i una presència solidària.
  3. Pots difondre la problemàtica compartint informació i històries a les xarxes socials per conscienciar l'opinió pública.
  4. Proporcionar Higiene Personal: recull material i ens el pots fer arribar: articles d'higiene personal com a sabó, xampú, i raspalls de dents per millorar les condicions de vida diàries.
  5. Pots oferir serveis Professionals: Professionals com metges, psicòlegs, i advocats poden oferir serveis a persones sense llar a través de clíniques o programes especialitzats.
  6. Organitzar Campanyes de Roba: Recull roba i organitza campanyes per aportar roba d'abric, sabates i altres articles essencials per fer front a les inclemències del temps, així com calces , calçotets, mitjons, roba interior en general, tovalloles

Cal fomentar la Solidaritat Comunitària: Al Centre Obert heura Gràcia  esmerçarem  esforços aquest any a estimular la solidaritat a nivell comunitari organitzant xerrades, tallers i esdeveniments per involucrar la comunitat en la cerca de solucions locals i de proximitat

 

 

 

 

 "Resiliència i Sororitat: El divendres Lila  al centre Obert Heura" De la realitat  de la violència de gènere i el sensellarisme...